Word je voor de gek gehouden in de supermarkt? De echte waarheid over Gezonde Voeding in de Nederlandse supermarkten.

Welkom in de wereld van supermarktmarketing, waar woorden als 'super smoothies', 'detox', en 'anti-oxidanten' ons verleiden tot het kopen van producten die vaak meer suiker en kunstmatige ingrediënten bevatten dan echte voedingswaarde. In deze blog gaan we de harde waarheid onder ogen zien: de meeste producten in de supermarkt zijn niet zo gezond als ze lijken. Met de filosofie van Dutch Diet gaan we terug naar de basis: 'Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg'.
banner blog supermarkt (1)

De Illusie van Gezondheid

Wat is gezondheid? Gezondheid is een breed begrip. Iedereen geeft er een andere betekenis aan. Toch is er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een definitie die we kunnen gebruiken.

‘Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken.’

Gezondheid omvat dus veel meer dan alleen gezonde voeding. Echter houden wij ons in deze blog het bij gezonde voeding in de supermarkten en onthullen we de waarheid achter misleidende gezondheidsclaims. Marketing in de supermarkt is een kunstvorm die vaak leidt tot misvattingen over wat echt gezond is. De termen 'super', 'detox', en 'anti-oxidanten' klinken aantrekkelijk, maar zijn vaak lege beloftes.

Wat veel mensen doen is ’s morgens als snack of tussendoortje een smoothie te drinken i.p.v. gewoon een appel te eten. De reden die hiervoor gegeven wordt is ‘geen tijd’, ‘makkelijker’ etc.

Deze vergelijking is relevant omdat veel mensen smoothies zien als een gezond alternatief voor het eten van vers fruit, maar ze zijn zich vaak niet bewust van de toegevoegde suikers en andere ingrediënten die de voedingswaarde kunnen verminderen.

Appel versus een smoothie:

 • Voedingsstoffen: Een appel is een natuurlijke bron van vitamines, vezels en antioxidanten met een laag caloriegehalte. Een gemiddelde appel bevat ongeveer 95 calorieën, 4 gram vezels, en is rijk aan vitamine C.
 • Suikerinhoud: Een appel bevat natuurlijke suikers (ongeveer 19 gram), maar ook vezels die helpen bij de langzame opname van deze suikers. Commerciële smoothies bevatten vaak toegevoegde suikers, naast de natuurlijke suikers van het fruit, waardoor het totale suikergehalte aanzienlijk hoger kan zijn.
 • Kosten: Appels zijn doorgaans goedkoper en toegankelijker dan commerciële smoothies. De prijs van een enkele appel is vaak aanzienlijk lager dan die van een flesje smoothie. 1 kilo Kanzi appels bij de Jumbo kost € 3,-- en een verse smoothie met banaan, appel, aardbei van 500 ml kost € 2,58.
 • Verwerking: Een appel is een onbewerkt, heel voedsel. Een commerciële smoothie ondergaat daarentegen vaak verwerkingsprocessen die de voedingsstoffen kunnen verminderen, en er kunnen conserveringsmiddelen of kleurstoffen aan worden toegevoegd.

We zien dat een simpele appel meer voedingswaarde kan bieden dan veel van deze zogenaamd 'gezonde', veel te dure producten. En zeg nou zelf?! Een appel kun je toch zo in je tas stoppen en meenemen als tussendoortje? Hoe moeilijk en ingewikkeld kan het zijn?

Waarom ligt er voor 80% rommel in de supermarkten?

Supermarkten zijn bedrijven die winst willen maken. Commerciële producten, zoals bewerkte voedingsmiddelen en 'gezondheids'-drankjes, bieden vaak hogere winstmarges dan eenvoudige, onbewerkte voedingsmiddelen zoals appels of groenten. Kortom alles draait om geld, geld en nog eens geld.

Dit komt omdat:

 • Hogere Prijs: Bewerkte producten kunnen tegen een hogere prijs worden verkocht, vooral als ze worden gepromoot met gezondheidsclaims.
 • Langere Houdbaarheid: Verwerkte producten hebben vaak een langere houdbaarheid, wat betekent dat ze minder snel bederven en dus minder risico vormen voor de supermarkt.
 • Aantrekkelijke Verpakking: Opvallende verpakkingen trekken de aandacht van de consument en stimuleren impulsieve aankopen.
 • Marketingovereenkomsten: Supermarkten hebben vaak contracten met grote voedingsconcerns, die betalen voor prominente plaatsing van hun producten.

De uitdaging van gezonde producten

Waarom liggen er dan niet meer gezonde producten in de schappen? Het antwoord ligt in zowel de economie als in de consumentenvraag:

 • Lagere Marges: Onbewerkte, verse producten hebben vaak lagere winstmarges. Dit komt door hun kortere houdbaarheid en de hogere kosten voor transport en opslag.
 • Minder Agressieve Marketing: Verse, onbewerkte producten hebben zelden het budget voor grootschalige marketingcampagnes zoals commerciële producten dat wel hebben.
 • Consumentengedrag: Veel consumenten zijn gewend geraakt aan het gemak en de smaak van bewerkte producten, wat het moeilijker maakt om gezondere alternatieven te introduceren.

De rol van de consument

De sleutel tot verandering ligt bij de consument, bij JOU dus. Door bewustere keuzes te maken en de voorkeur te geven aan gezonde, onbewerkte producten, kunnen we invloed uitoefenen op wat supermarkten aanbieden. Elke aankoop is een stem voor het type product dat we willen zien in onze winkels.

Conclusie

De strijd in de supermarktschappen is niet alleen een gevecht om gezondheid, maar ook om economische belangen. Door de achtergronden van deze keuzes te begrijpen, kunnen we beter geïnformeerde beslissingen nemen over wat we kopen en consumeren. Laten we samen de kracht van onze portemonnee gebruiken om een gezondere toekomst te creëren, zowel voor onszelf als voor de supermarktindustrie. Kortom wij als consument bepalen dus eigenlijk zelf wat er te koop is in de supermarkten. Blijven wij de ongezonde producten kopen zal de supermarkt ze blijven leveren.

Terug naar de eenvoud met Dutch Diet

De essentie van Dutch Diet: een terugkeer naar de eenvoud en authenticiteit van traditionele Hollandse kost. In een wereld waar fast food en bewerkte producten hoogtij vieren, herontdekken we de charme en voedingswaarde van aardappelen, groenten, vlees of vis, fruit en een glaasje melk.

Dutch Diet staat symbool voor een eenvoudige, maar voedzame manier van eten. Geen ingewikkelde superfoods of trendy diëten, maar gewoon, goed eten. Het is geen dieet het is een manier van leven. Je niet meer druk hoeven maken over alle misleidende boodschappen in de supermarkt. Wij zijn een groot voorstander van:

 • Aardappelen: Een veelzijdige bron van koolhydraten, vezels, en vitamine C. Perfect als basis voor veel maaltijden.
 • Groenten: Rijk aan essentiële vitamines, mineralen, en vezels. Het eten van een verscheidenheid aan groenten ondersteunt een gezonde levensstijl. En wist dat er bijna geen calorien zitten in groenten? Hier kun je zoveel van eten als je wilt!
 • Vlees of Vis: Een belangrijke bron van eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen zoals ijzer en omega-3 vetzuren (in vis).
 • Fruit: Natuurlijke zoetheid en een uitstekende bron van vitamines, vooral als tussendoortje.
 • Melk: Een klassiek onderdeel van de Nederlandse keuken, rijk aan calcium en eiwitten. Wij kregen vroeger op de basisschool altijd een beker melk in de pauze. Er stond een grote koelkast in school helemaal gevuld met bekertjes melk. Hoe fantastisch was dat!!

Door terug te keren naar de basis van de Nederlandse keuken, profiteren we niet alleen van de voedingswaarde, maar ook van:

 • Betaalbaarheid: Deze voedingsmiddelen zijn over het algemeen goedkoper dan bewerkte alternatieven of exotische superfoods.
 • Toegankelijkheid: Ze zijn gemakkelijk verkrijgbaar in elke supermarkt.
 • Eenvoud in Bereiding: Deze maaltijden zijn vaak makkelijk en snel te bereiden, ideaal voor een drukke levensstijl.

Dutch Diet in de praktijk

Laten we het Dutch Diet tot leven brengen met enkele praktische tips:

 • Maaltijdplanning: Plan wekelijkse maaltijden met een focus op deze basisvoedingsmiddelen. Dit helpt bij het maken van bewuste keuzes en het vermijden van impulsieve, ongezonde aankopen.
 • Kook Zelf: Door zelf te koken, heb je volledige controle over wat je eet. Experimenteer met traditionele Nederlandse recepten en voeg je eigen draai toe.
 • Seizoensgebonden en Lokaal: Kies voor seizoensgebonden en lokale producten. Ze zijn niet alleen verser, maar ook duurzamer.

Dutch Diet is meer dan een manier van eten; het is een levensstijl die de schoonheid van eenvoud en traditie omarmt. Door terug te keren naar de basis van onze voeding, kunnen we een gezonder, gelukkiger en meer voldaan leven leiden. In een tijd waarin de wereld vol is van complexiteit en snelle oplossingen, biedt Dutch Diet een verfrissend simpel en eerlijk alternatief.

Navigeren door de Supermarkt - Vermijd de Valkuilen

Het doel is dus om slim te winkelen en de gezondste keuzes te maken.

Superm

arkten zijn ontworpen om consumenten te verleiden tot het maken van impulsaankopen, vooral van minder gezonde producten. Enkele veelvoorkomende valkuilen zijn:

 • Strategische Plaatsing: Ongezonde snacks en bewerkte voedingsmiddelen worden vaak op ooghoogte of bij de kassa geplaatst voor impulsieve aankopen.
 • Misleidende Marketing: Termen als ‘detox’, ‘anti-oxidanten’ 'natuurlijk' of 'rijk aan vezels' kunnen misleidend zijn en de werkelijke voedingswaarde van het product maskeren.
 • Aantrekkelijke Aanbiedingen: Aanbiedingen zoals 'twee halen, één betalen' kunnen verleiden tot het kopen van meer dan nodig is, vooral bij ongezonde producten.
 • Gebrek aan Transparantie: Het kan moeilijk zijn om de ingrediëntenlijst en voedingsinformatie te begrijpen, wat leidt tot onbewuste keuzes.

Strategieën om slim te winkelen

Het is essentieel om voorbereid en geïnformeerd naar de supermarkt te gaan. Hier zijn enkele strategieën om de gezondste keuzes te maken:

 • Maak een Boodschappenlijstje: Ga winkelen met een lijst om impulsaankopen te vermijden. Richt je op de benodigdheden en houd je eraan.
 • Lees Etiketten Zorgvuldig: Leer hoe je voedingswaarde-etiketten en ingrediëntenlijsten kunt lezen. Let op verborgen suikers, vetten, en additieven.
 • Shop aan de buitenrand: De buitenranden van de supermarkt bevatten meestal de meest verse en minst bewerkte producten zoals groenten, fruit, vlees en zuivel.
 • Wees bewust van marketingtrucs: Herken misleidende termen en aanbiedingen. Laat je niet verleiden door 'gezondheidsclaims' die te mooi lijken om waar te zijn.

Het belang van bewust winkelen

Door bewust te winkelen, nemen we de controle terug over onze gezondheid en ons budget. Het gaat er niet alleen om de 'slechte' producten te vermijden, maar ook om actief te kiezen voor voedingsmiddelen die onze gezondheid ondersteunen. Dit vraagt om een verandering in mindset - van passieve consument naar geïnformeerde koper.

De supermarkt hoeft geen mijnenveld van ongezonde keuzes te zijn. Met de juiste kennis en voorbereiding kunnen we navigeren door de valkuilen en consequent gezonde keuzes maken. Dit is een oproep aan jullie tot actie om bewuster te winkelen, geïnformeerd te zijn over wat we in onze winkelwagentjes plaatsen, en zo een gezondere levensstijl te bevorderen.

Het is tijd om wakker te worden en ons niet langer te laten misleiden door misleidende marketingtrucs. Met de juiste kennis en een beetje oplettendheid kunnen we de verborgen juweeltjes van echte voeding vinden in onze dagelijkse supermarkt. Laten we samen kiezen voor echte gezondheid en welzijn, zonder ons te laten 'verneuken' door slimme marketing.

Hopelijk is deze blog voor jou een eye-opener is en een startpunt voor een gezondere, bewustere levensstijl.

Conclusie

We sluiten af met een krachtige boodschap: het is tijd om de ogen te openen voor de waarheid achter supermarktmarketing. JIJ bent aan zet!! Door bewust en geïnformeerd te winkelen, kunnen we de controle over onze gezondheid en ons budget terugwinnen. Deze blog eindigt met een oproep tot actie, om samen te kiezen voor echte, ongecompliceerde gezondheid, en ons niet langer te laten misleiden door slimme marketing.

Wil jij weer grip krijgen op jouw eetgedrag meld je dan nu aan voor ons VIP 1-op-1 coaching traject. zodat jij precies weer hoe jij moet winkelen in de supermarkt.

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief

Kun je de nieuwste tips en tricks uit de wereld van gezond leven niet weerstaan? Kom dan bij onze Dutch Diet familie! Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang de leukste weetjes en updates direct in je inbox. Dus waar wacht je nog op? Schrijf je snel in!

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief

Kun je de nieuwste tips en tricks uit de wereld van gezond leven niet weerstaan? Kom dan bij onze Dutch Diet familie! Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang de leukste weetjes en updates direct in je inbox. Dus waar wacht je nog op? Schrijf je snel in!