Rauwe broccoli is dat gezond?
Broccoli is ook één van de populairste groenten in Nederland.
Broccoli is rijk aan vitamine C, bevat belangrijke mineralen als foliumzuur, ijzer, calcium en magnesium. Broccoli is ook relatief rijk aan betacaroteen en luteïne en aan zwavelverbindingen (glucosinolaten). Die zwavelverbindingen worden in het lichaam omgezet in bioactieve stoffen zoals sulforafaan en indol-3-carbinol, die fungeren als antioxidantia die ontstekingsverschijnselen kunnen afremmen en beschadiging van lichaamscellen kunnen voorkomen.
Hoe te bereiden?
Broccoli kan op verschillende manieren worden klaargemaakt, maar de meeste mensen kiezen ervoor om het te koken, stomen of roerbakken. Bij het bereiden kunnen echter veel van die bestanddelen verloren gaan. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat koken tot de grootste verliezen leidt, terwijl stomen (tot ca. 20 minuten), wokken (5 min) en bereiding in de magnetron(5 min) tot de minste verliezen leidt.
Rauw blijven alle voedingsbestanddelen bewaard. Ter afwisseling, voor de smaak en omdat je niet altijd zin hebt in warme groenten. Verwerk groenten rauw in salades (gesneden, geraspt, geschaafd of in blokjes) of in smoothies. Maar ook op een cracker met hummus en kleine broccoli roosjes is echt super lekker!
Daarnaast is broccoli caloriearm (100 g broccoli bevat ongeveer 30 kcal). Tenslotte is broccoli de meest vezelrijke groente: per portie van 150 gram bevat het ca. 4,5 gram vezels.
Meer rauwe groenten eten!
Je bent vast wel bekend met wortels, tomaat, komkommer en radijs, maar ook de volgende soorten kun je heel goed rauw eten:
- bieten
- bloemkool
- boerenkool
- broccoli
- Chinese kool
- knolselderij
- pastinaak
- pompoen
- spinazie
- venkel
- zoete aardappel
Ga jij het een keertje proberen?