“Endometriose: symptomen, diagnose en behandelingen”

Wat te doen?

 

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies (het weefsel dat de binnenkant van de baarmoeder bedekt en tijdens de menstruatie wordt afgestoten) zich buiten de baarmoeder bevindt. Dit kan zich voordoen op het bekkengebied, de eierstokken, de darmen of andere organen in de buurt van de baarmoeder.

Deze weefsels reageren op hormonale veranderingen zoals het baarmoederslijmvlies doet, en zullen groeien en vervolgens afsterven en bloeden tijdens de menstruatiecyclus. Echter, omdat dit weefsel zich buiten de baarmoeder bevindt, kan het geen lichaam verlaten zoals normaal baarmoederslijmvlies, wat kan leiden tot ontstekingen, verklevingen en littekenvorming.

Endometriose kan leiden tot symptomen zoals pijn tijdens de menstruatie, pijn tijdens seksuele activiteit, chronische bekkenpijn en vermoeidheid. Het kan ook leiden tot vruchtbaarheidsproblemen bij sommige vrouwen. Er is geen enkele behandeling die endometriose volledig geneest, maar er zijn verschillende behandelingen die kunnen helpen om de symptomen te verlichten en de vruchtbaarheid te verbeteren.

Pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol kunnen helpen om de pijn te verminderen. Hormonale behandelingen, zoals de pil, kunnen helpen om de menstruatiecyclus te reguleren en de groei van het endometrium buiten de baarmoeder te verminderen.

Chirurgische ingrepen, zoals laparoscopie of een hysterectomie, kunnen worden overwogen als andere behandelingen niet effectief zijn geweest. Tijdens een laparoscopie kan de chirurg de abnormale weefsels verwijderen, terwijl een hysterectomie de baarmoeder volledig verwijdert.

Het is ook belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden en te letten op je voeding. Er is geen specifiek dieet dat bewezen is om endometriose te genezen, maar sommige vrouwen merken dat een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten, en laag in verzadigde vetten, rood vlees en volle zuivelproducten, kan helpen om de symptomen te verminderen.

Naast het eten van een gezond dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten, en laag in verzadigde vetten, rood vlees en volle zuivelproducten, zijn er nog andere dingen die je kunt doen met gezonde voeding om endometriose-symptomen te verminderen;

  1. Vermijd voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken. Sommige voedingsmiddelen, zoals bewerkte voedingsmiddelen, suikers en geraffineerde koolhydraten, kunnen ontstekingen in het lichaam veroorzaken en de symptomen van endometriose verergeren.
  2. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren. Omega-3-vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen om de pijn en ontstekingen geassocieerd met endometriose te verminderen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren zijn onder andere vette vis (zoals zalm en tonijn), walnoten en lijnzaad.
  3. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels. Vezelrijk voedsel kan helpen bij de spijsvertering en kan helpen om de darmen gezond te houden, wat vooral belangrijk is als de darmen zijn aangetast door endometriose. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels zijn onder andere groenten, fruit, volkoren granen en peulvruchten.
  4. Vermijd voedingsmiddelen die cafeïne bevatten. Cafeïne kan de symptomen van endometriose verergeren, dus het is belangrijk om cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee en frisdrank te vermijden of te beperken.
  5. Beperk je inname van alcohol en vermijd roken. Beide kunnen de symptomen van endometriose verergeren en kunnen leiden tot ontstekingen en andere gezondheidsproblemen.

Endometriose kan alleen worden gediagnosticeerd door middel van een laparoscopie, een chirurgische ingreep waarbij een kleine camera in de buikholte wordt ingebracht om de organen en weefsels te bekijken en eventuele afwijkingen te identificeren.

Een diagnose van endometriose kan worden vermoed op basis van symptomen zoals hevige menstruatiepijn, pijn tijdens seks, buikpijn en moeilijk zwanger worden. Een grondig medisch onderzoek kan worden uitgevoerd om andere oorzaken van deze symptomen uit te sluiten.

Na een vermoeden van endometriose kan de arts aanvullende onderzoeken uitvoeren, zoals een echografie of MRI-scan, om te kijken of er aanwijzingen zijn voor de aanwezigheid van endometriose. De enige manier om de aanwezigheid van endometriose met zekerheid vast te stellen is door middel van een laparoscopie.

Het is belangrijk om met een arts te praten over welke behandelingsopties het beste zijn voor jouw specifieke situatie en om eventuele zorgen of vragen die je hebt te bespreken.

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief

Kun je de nieuwste tips en tricks uit de wereld van gezond leven niet weerstaan? Kom dan bij onze Dutch Diet familie! Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang de leukste weetjes en updates direct in je inbox. Dus waar wacht je nog op? Schrijf je snel in!

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief

Kun je de nieuwste tips en tricks uit de wereld van gezond leven niet weerstaan? Kom dan bij onze Dutch Diet familie! Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang de leukste weetjes en updates direct in je inbox. Dus waar wacht je nog op? Schrijf je snel in!