8 tips die jou helpen om ook in het weekend een gezonde leefstijl vol te houden


De dagen zijn vaak al voor je ingepland, voetbalwedstrijd kijken bij de kids, boodschappen doen, de wasmachine die overuren draait, nog een verjaardag tussendoor en ‘s avonds nog even genieten van een leuke film in de bios.¬†
Een volle agenda is leuk, maar soms is het te druk en moet je door de week bijkomen.

Hoe kun je dit nou beter inplannen en je niet te laten verleiden om toch te veel hooi op de vork te nemen?


Tip 1
Begin met een goed ontbijt. Ga lekker rustig aan tafel zitten en dek de tafel. Leg alvast zoveel boterhammen, beschuiten of crackers klaar die wilt gaan opeten, zo voorkom je dat je nog een boterham extra eet. Lekker kopje thee erbij en neem ondertussen de dag door die nog gaat komen.

Tip 2
Doe de dingen die je iets minder leuk vindt, zoals bijvoorbeeld strijken, boodschappen doen etc. gelijk na het ontbijt. Dan heb je dat maar weer gehad! Het is dan alweer rond tienen dus tijd voor een bakkie! Vergeet ook in het weekend niet om een stuk fruit te eten. Sta je net zoals ik iedere zaterdagochtend vaak op het voetbalveld, nou ja langs de lijn bedoel ik ūüėČ neem dan een appel mee en een koek die je makkelijk mee kunt nemen. Ook dan heb je rond 10 of 11 uur best trek. De meeste kantines zijn ingericht op gezonde voeding, dat vind ik overigens erg jammer. Wees dus voorbereid!

Tip 3
Neem je flesje water overal mee naartoe. Je lichaam geeft het aan als je te weinig gedronken hebt, je hebt dan vaak een droge mond en je urine is wat geel van kleur. Het advies is daarom ook om 1,5 liter water te drinken.

Tip 4
Ik vind het heerlijk om in het weekend verse soep te maken. Geen gebonden soep, maar bijvoorbeeld heldere kippensoep of groentesoep. Ga niet voor verse worst, maar kipfilet of rundergehaktballen zijn prima, maar ook een soepje zonder vlees is heerlijk! Wil je binnen een kwartier een pan soep op tafel, maak dan gebruik van kip uit een potje of ballen uit een blikje. Voeg geen extra vermicelli toe, dit bevat onnodig veel calorie√ęn. Verse groenten erbij en je bent klaar!
Rooster een broodje en eet dit tezamen met een kop soep.
Lunch je buiten de deur dan hebben de meeste lunchrooms wel een soepje op het menu staan. Je kunt ook kiezen voor een meergranen/volkoren bol met verse gegrilde groenten of zalm. Een salade doet het ook altijd goed, wees wel zuinig met de dressing.

Tip 5
Gun jezelf ook een rustmomentje. Even op de fiets naar de markt of juist heerlijk met een tijdschrift op de bank. Rust is erg belangrijk! Je kunt er ook voor kiezen om lekker uit het raam te staren. Kan ook erg rustgevend zijn.

Tip 6
Een feestje op de agenda staan? Stel jezelf dan de volgende vragen: Hoe laat ga ik naar het feestje, ga ik met de auto? Hoe lang ben ik van plan te blijven. Heb ik zin in een wijntje of biertje? Neem ik wel of geen taartje? 
Plan van te voren wat je gaat doen, zodat je later niet in de verleiding komt om toch een taartje te eten en los te gaan met de alcohol en die grote schaal met chips die steeds naar je knipoogt….¬†
Maak keuzes! Geef het eten in je hoofd een cijfer. 
Is het gebakje een 8 of meer waard? Is de wijn echt wel zo lekker? Of kan ik nu echt niet zonder die bitterbal. 
Op deze manier maak je keuzes en heb je de volgende dag geen spijt van de keuzes die je gemaakt hebt, want je hebt tenslotte die keuzes zelf gemaakt.

Tip 7 
Geniet en ontspan ook in het weekend. Door de weeks te druk om te sporten? Dit kan ook in het weekend. Ga naar de gym boek een padelbaan. Pak de fiets of maak een wandeling in het bos of park. Heerlijk is het om even een frisse neus halen. Je hoofd leeg maken en genieten van al het moois om ons heen. Vaak zijn we te gehaast en te druk waardoor we dit allemaal moeten missen. Zonde toch! 

Tip 8 
Denk nu niet dat je dit zomaar ineens kunt toepassen in jouw dagelijks ritme. Ook hierin maak je stappen. De ene week gaat je wat makkelijker af dan het weekend erop. Wees niet te streng voor jezelf. Al het goede komt langzaam! 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief

Kun je de nieuwste tips en tricks uit de wereld van gezond leven niet weerstaan? Kom dan bij onze Dutch Diet familie! Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang de leukste weetjes en updates direct in je inbox. Dus waar wacht je nog op? Schrijf je snel in!

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief

Kun je de nieuwste tips en tricks uit de wereld van gezond leven niet weerstaan? Kom dan bij onze Dutch Diet familie! Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang de leukste weetjes en updates direct in je inbox. Dus waar wacht je nog op? Schrijf je snel in!