DutchDiet-161

‘Afvallen lukt mij toch niet’
‘Het zit in de familie’
‘Dit is mijn bouw’
‘Ik word nog dik van water’

Zijn dit zinnen die jou bekend voorkomen en jij jezelf telkens verteld? Dan heb jij een Fixed Mindset ontwikkeld. Wil je gewicht verliezen? Dan is gezond eten en bewegen niet voldoende. Ook tussen je oren moet je er klaar voor zijn. Je mindset heeft veel invloed als je wilt afvallen.

Bij Fixed Mindset draait het om wat je denkt en gelooft en dat bepaalt vervolgens jouw gedrag. Wil je afvallen, maar denk je dat je alles wat als ongezond te boek staat, dan moet laten staan? Dat zorgt voor een negatieve mindset, negatieve gedachten en gevoelens. Je denkt al snel:  ik kan niet, ik mag niet, ik wil niet. Oftewel, afvallen voelt als bikkelen en afzien.
Geloof je dat gewicht verliezen heel moeilijk is en dat het jou toch niet lukt? Dan saboteer je eigenlijk je onderbewuste en de kans dat je wat kilo’s verliest, is nihil. Oorzaak? Je focust op het probleem, dat wat je niet wilt.

Wil je veranderen? De juiste mindset bij afvallen creëren? Keer dan je gedachten om. Dit noemen we de Growth Mindset. Belangrijk bij Growth Mindset is het focussen op wat je echt wilt. Het doel wat je wilt bereiken, hoe je je wilt voelen, wat je fijn vindt en hoe het voelt om fit te zijn. De enige die jouw mindset kan veranderen van een Fixed Mindset naar een Growth Mindset,  dat ben JIJ! JIJ hebt zelf de keuze. JIJ kan kiezen om positief of negatief te denken. Niemand anders!

Fixed Mindset versus Growth Mindset
A25A0240

Dwing jezelf om te groeien in je mindset

Focus je op het proces, focus je op de dingen die WEL goed gaan, denk na over wat niet goed ging en hoe je dat kunt verbeteren. Dus leer van je fouten. Probeer negatieve situaties anders te gaan bekijken, dit geeft een positief gevoel aan je emoties en je welzijn. In het begin zal dat zeker energie kosten en niet gemakkelijk zijn. Maar ook nu heb JIJ weer de keuze om niet op te geven en door te gaan. Na een tijdje zal het steeds makkelijker gaan. Voor de één is dat een periode van 3 weken en voor de ander een periode van 3 maanden.

Het is belangrijk om tijdens deze periode elk klein succesmomentje te vieren. Trakteer jezelf op een leuk boek, een bos bloemen of een lekker geurtje als je een goede week hebt gehad. Door het vieren van deze succesmomenten blijf je gemotiveerd en zal je ook jouw uiteindelijke doel halen. Geef jezelf constant schouderklopjes voor de dingen die wel goed zijn gegaan. Wees mega trots op jezelf dat jij je gezonde leefstijl aan het creëren bent.

Tips: Verander je mindset en start met afvallen

  1. Zoek steun – Vertel iedereen in je omgeving dat jij hard aan het werk bent om een gezonde leefstijl te creëren. Jij wilt gezond oud worden en een goed voorbeeld zijn voor je kinderen en/of partner. Misschien willen er meer mensen in je omgeving werken aan een gezonde leefstijl. Samen is leuker dan alleen. Praat er dus over en motiveer elkaar. Lukt het niet of speelt er meer, vraag dan om professionele hulp. Je huisarts is zeker bereid om jou te helpen.
  2. Herken de vervelende stemmetjes – Om een gezonde mindset te krijgen om af te vallen, moet je ook zeker de vervelende stemmetjes in je hoofd herkennen. De hele dag dagen ze jou uit: ‘Ach deze dag is toch al verpest’, ‘Maandag begin ik echt’, ‘Van 1 koekje kom ik echt niet aan’…. Herkenbaar? Probeer deze vervelende stemmetjes te negeren. Gaat het toch een keer mis, bedenk dan waar het fout ging, herpak jezelf en kies het volgende eetmoment weer voor een gezonde maaltijd. Ook hier geldt: JIJ hebt de keuze!
  3. Schrijf je doel op -  Als je geen doel hebt, zal een gezonde mindset om af te vallen zeker niet gaan lukken. Het is dus heel belangrijk dat jij een doel hebt, denk bijvoorbeeld aan dat leuke jurkje dat je weer wilt dragen, lekker samen met je kinderen zwemmen op vakantie of die spijkerbroek van voor de zwangerschap die je weer wilt dragen. Maak het doel niet al te groot, dus ga niet voor 30 kilo in 1 jaar. Dit is te oppervlakkig. Deel het grote doel op in kleine subdoelen, bijvoorbeeld elke maand 2 kilo kwijt. Of eerst van maat 46 naar maat 44. Zo blijf jij kleine succesmomenten creëren.
  4. Herken je eetpatronen - Begin met het observeren van je eetgedrag. Doe dit bewust en schrijf op wat je eet, wanneer en waarom. Wat zijn de momenten dat je gaat snacken of trek hebt in iets lekkers? Bijvoorbeeld een koekje pakken als je een kop thee drinkt, een reep chocolade kopen als je tankt of twee keer opscheppen tijdens het avondeten. Dit zijn automatismen geworden en die wil je doorbreken. Door het op te schrijven en dit telkens door te lezen, heb je al de eerste stap gezet om je mindset te veranderen en om een gezonde balans te vinden in jouw leefstijl.
ontbijt

Wist je dat alles wat je aandacht geeft, groeit? Dus het word nu echt tijd dat jij afkomt van die negatieve gedachten over afvallen en dat jij positief gaat denken over jezelf en dat je het vanuit die mindset op de juiste manier gaat aanpakken zodat jij nooit meer op dieet hoeft.

In het begin ben je vooral heel erg bewust bezig met het proces en het maken van de juiste, gezonde keuzes. Uit de keuzes die we dagelijks maken is 95% onbewust en 5% bewust. Onbewuste keuzes zijn ademhalen, opstaan, je kleren aandoen, tandenpoetsen of elke dag dezelfde autorit maken naar je werk. Bewuste keuzes zijn geplande en weloverwogen keuzes die we maken, denk aan een huis kopen, een gezin stichten. Hier denken we van te voren goed over na. Iedere onbewuste verandering kost jou in het begin dus heel veel moeite en vergt veel van je, maar uiteindelijk behaal jij je doel.

 

Kies jij voor een gezonde mindset?

Wij gaan graag deze mooie uitdaging met jou aan! Dus van een Fixed mindset (ik kan het niet, ik heb al zoveel diëten geprobeerd, ik moet ongesteld worden dus ik moet chocolade, ik kan nu niet sporten vanwege het slechte weer) naar een Growth mindset (vandaag was een mindere dag, morgen pak ik de draad weer op, ik ga 3 keer per week wandelen, ik wil een goed voorbeeld zijn voor mijn kinderen, ik geef mijn lichaam die voedingsstoffen die hij nodig heeft).

Planning en balans zijn voor ons de sleutelwoorden. Zorg voor gezonde producten in de koelkast. Haal alvast voor een paar dagen de boodschappen in huis. Zo kom je niet iedere dag in de verleiding als je in de supermarkt bent. Heb je teveel chocolade gegeten, begin die dag dan wat meer.

Het gaat erom dat jij je realiseert dat allen JIJ verantwoordelijk bent voor JOUW leefstijl. Jij en niemand anders. JIJ bepaald wat jij in je mond stopt en niet je partner, vader, moeder of vriendin.

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief

Kun je de nieuwste tips en tricks uit de wereld van gezond leven niet weerstaan? Kom dan bij onze Dutch Diet familie! Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang de leukste weetjes en updates direct in je inbox. Dus waar wacht je nog op? Schrijf je snel in!

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief

Kun je de nieuwste tips en tricks uit de wereld van gezond leven niet weerstaan? Kom dan bij onze Dutch Diet familie! Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang de leukste weetjes en updates direct in je inbox. Dus waar wacht je nog op? Schrijf je snel in!