DutchDiet-108

Veel vrouwen vragen zich af waarom ze niet meer afvallen. Vroeger konden ze alles eten of anders  volgden ze een week een dieet en de kilo’s vlogen er zo weer af. Maar nu……. Ze eten weinig, maar vallen geen gram meer af. En daar komt ook nog eens bij dat ze steeds meer ‘een buikje’ krijgen. ‘Zijn dit symptomen van de overgang?’ luidt hun vraag dan.

Over de overgang is veel geschreven, maar toch wordt er weinig over gesproken en rust er een maatschappelijk taboe op. Echter de helft van de wereldbevolking krijgt er mee te maken: de overgang.

Wij willen dit taboe doorbreken. Wat een vrouw tijdens deze overgangsperiode meemaakt op zowel lichamelijk als geestelijk vlak is niet niks en dit moet een plek krijgen in onze maatschappij.
De overgangsperiode start rond je 40e en eindigt rond je 60e. Het is een geleidelijk proces, niet alle overgangsklachten ervaar je 20 jaar lang. Bij de één duurt het 5 jaar, maar bij een ander 15 jaar. En sommigen ervaren helemaal geen overgangsklachten. Het overgrote deel van de vrouwen ervaart klachten als opvliegers, nachtzweten, droge(re) vagina, hartkloppingen, depressie, slapeloosheid, migraine of gewrichtspijn.

Het is dan ook bijzonder dat er zo weinig over de overgang wordt gesproken en dat het door de huisarts niet altijd wordt herkend. Meestal wordt er lacherig over gedaan als het onderwerp ten tafel komt. Hierdoor lopen veel vrouwen tegen een hoop onbegrip aan en voelen ze zich bijvoorbeeld niet gehoord op het werk. Met als gevolg dat ze zich ziek melden door overgangsklachten. Of het wordt door de huisarts niet herkend, waardoor de zorg tekortschiet. Aan alle vrouwen die in de overgang zitten. Wij horen én zien JOU!

Vaak worden overgang en menopauze door elkaar gebruikt. Toch is het niet hetzelfde:

  • De menopauze is je laatste ongesteldheid. Dit kun je pas achteraf constateren. Als je een jaar lang niet meer hebt gemenstrueerd, dan kun je zeggen dat je de menopauze hebt gehad. Gemiddeld is dat bij vrouwen rond de 51 jaar.
  • De overgang zijn de jaren rondom je laatste ongesteldheid.
white-2565766_960_720
Afbeelding3

Welke symptomen van de overgang herken jij?

  • Warmte-aanvallen (ook wel opvliegers genoemd)
    8 op de 10 vrouwen heeft last van opvliegers. Ze komen opeens en duren een paar minuten. Je krijgt het plots heel erg warm, hebt veel last van nachtzweten en je gezicht en hals worden zomaar opeens erg rood.
  • Vaginale klachten
    3 op de 10 vrouwen ervaren vaginale klachten. De huid rondom de vagina wordt dunner en het duurt langer voordat de vagina vochtig is als je zin hebt in seks. De vagina jeukt en kan droog zijn.
  • Veranderende menstruatie
    Je bent langer of juist korter ongesteld en er zit meer tijd tussen de menstruaties dan je gewend was. Menstruatieklachten, zoals buikpijn, hoofdpijn en rugpijn kunnen veranderen. Bij de één worden de klachten erger, een ander ervaart ze voor de eerste keer en weer een ander heeft er minder last van.

Overige klachten overgang:

  • Door het vele bloedverlies kun je bloedarmoede krijgen. Je bent dan moe en duizelig.
  • Je slaapt slecht door het nachtzweten en de opvliegers. Hierdoor ben je overdag moe, somber, verdrietig of kun je je snel boos voelen.
  • Pijn in de spieren en gewrichten.
  • Angst, depressie en andere psychische klachten.
  • Je kunt je onzeker voelen door de opvliegers die je overdag hebt. Die wil je liever niet in het bijzijn van anderen.
  • Je vergeet snel dingen of je kunt niet op namen komen.

Waarom komen vrouwen in de overgang?

Elke vrouw wordt geboren met bepaalde hoeveelheid eicellen. Elke maand rijpt er een eicel. Deze komt dan los van de eierstok. Tussen de leeftijd van 40 en 60 jaar raken deze eicellen op of ze worden niet meer rijp. Er komt dan geen eicel meer los van de eierstok en je lichaam maakt minder vrouwelijk hormoon aan: het hormoon oestrogeen. Hierdoor groeit het slijmvlies van de baarmoeder anders dan voorheen. Je wordt minder of juist vaker ongesteld.

Het warmtecentrum van je hersenen regelt jouw lichaamstemperatuur en moet erg wennen aan de afnemende hoeveelheid oestrogeen. Je lichaam krijgt dan opeens seintjes dat het moet opwarmen, terwijl dit niet zo is. Vandaar de opvliegers. De bloedvaten in je huid gaan meer openstaan en dit geeft je een warm gevoel, je gezicht wordt rood en je begint te zweten.

DutchDiet-187
Afbeelding1

Hoe omgaan met klachten tijdens de overgang?

Het belangrijkste is dat je fit en gezond bent! Vooral als je veel bloed verliest. Zorg er daarom altijd voor dat je gezond leeft. Een gezonde leefstijl bestaat uit de volgende belangrijke pijlers:

  1. Beweging. Wees lekker actief, ga wandelen, fietsen, zwemmen, hardlopen, dansen. Doe wat jij leuk vindt! Een half uur per dag is al voldoende, dus weg met je smartphone en kom uit je luie stoel.
  2. Gezond eten. Gezonde voeding is soms ver te zoeken in de supermarkt. Zo’n 80% van wat je in de supermarkt kunt kopen, is niet als ‘gezond’ te bestempelen. Onder gezond eten verstaan wij volkoren producten, fruit, groenten, aardappelen en producten met voldoende ijzer erin.
  3. Slapen. Ga op tijd naar bed en zorg voor een rustige slaapomgeving.
  4. Roken. Stop per direct met roken. Roken zorgt ervoor dat veel overgangsklachten worden versterkt.
  5. Ontspanning. Creëer rust in je lijf en hoofd, bijvoorbeeld met yoga en meditatie.

Blijf slank & fit in de overgang

Herken je de symptomen hierboven, dan ben je in de overgang. Het belangrijkste wat jij nu kunt doen, is je leefstijl aanpassen aan deze nieuwe fase van je leven. Bij Dutch Diet hebben we een online academy voor je samengesteld waarin alle belangrijke zaken rondom de overgang aan bod komen.

De academy bevat onder andere een geweldige workout, gemaakt door Nederlands Kampioen boksen Ben Tingen. Samen met hem hebben wij de workout gedaan en jij hoeft hem alleen maar te volgen.

Ook hebben we in samenwerking met Me Factory uit Emmen een heerlijke yoga- en meditatie-oefening voor je gemaakt, zodat jij je volledig kunt overgeven en ontspannen.

Maar het belangrijkste is toch wel jouw voedingspatroon. Met voeding kun je heel wat overgangsklachten verminderen. Hoe heerlijk is dat! Wij hebben weekmenu’s samengesteld die jou zo slank en fit mogelijk door de overgangsfase loodsen. Je moet beter eten, niet minder. Er worden 6 gezonde eetmomenten per dag besproken, zodat jij in de overgang kunt afvallen en je tegelijk happy kunt voelen.

Online-Academy-Slank-en-fit-door-de-overgang-1

In 10 maanden tijd ben ik 45 kilo afgevallen. Dutch Diet heeft voor mij betekend dat ik op een gezonde manier kan leven. Ik zit super goed in mijn vel en ben veel fitter! Blij en trots ben ik eigenlijk wel dat ik dit toch maar even geflikt heb!

Kirsten
1-op-1 coaching

Kirsten_ervaringen

In het verleden had ik wel vaker een dieet gevolgd, dat ging even goed, maar na een tijdje was dat niet meer vol te houden. Inmiddels ben ik 32 kilo afgevallen en weeg nu 115 kilo. Jullie hebben mijn leven veranderd en daar zijn mijn vrouw en ik jullie erg dankbaar voor.

Bert
1-op-1 coaching

Bert-ervaringen

LET'S EAT! Jouw nieuwe way of life begint nu

Bestel nu ons nieuwste boek: Let’s eat! Nooit meer op dieet.

Verander je lifestyle & mindset en zorg ervoor dat je nooit meer op dieet hoeft. We hebben 8 weekmenu's met zorg samengesteld voor jou (mannen en vrouwen), zodat jij leert hoe je blijvend je leefstijl kunt aanpassen. Prachtige succesverhalen en een persoonlijk verhaal van Patricia hoe zij haar eetstoornis overwon. Ga jij samen met ons de uitdaging aan?

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief

Kun je de nieuwste tips en tricks uit de wereld van gezond leven niet weerstaan? Kom dan bij onze Dutch Diet familie! Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang de leukste weetjes en updates direct in je inbox. Dus waar wacht je nog op? Schrijf je snel in!

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief

Kun je de nieuwste tips en tricks uit de wereld van gezond leven niet weerstaan? Kom dan bij onze Dutch Diet familie! Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang de leukste weetjes en updates direct in je inbox. Dus waar wacht je nog op? Schrijf je snel in!